Muuv it muovi!

Julkaistu: 22.04.2018, 21:40
Kategoriat: Luonnonsuojelu

En voi uskoa lukemaani: “Muovikasseja käytetään maailmanlaajuisesti noin 500 miljardia kappaletta vuosittain. Suomessa tämä luku on 300 miljoonaa muovikassia per vuosi. On tärkeää huomata, ettei tähän määrään sisälly ohuet hedelmäpussit joiden käyttömäärän Suomessa arvioidaan olevan 900 miljoona pussia vuositasolla.”

-Siis mitä???!!! Pikkuinen Suomi saastuttaa meriä ihan yhtä varmasti kuin muutkin maat asukaslukuihin verrattuna. Ja me ollaan sitä hyvinvointi yhteiskunta, edustetaan ja näytetään mallia (joopa, joo) kolmansille maille. Osataan olla roskaamatta luontoa (joopa, joo) ja osataan kierrättää (joopa, joo)! EI! Ei olla osattu, en ole osannut, joten nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä toimiin!

Mutta ensin kerron, mistä tämä kaikki on saanut alkunsa. Muovi-keskustelu käy nyt kuumimmillaan. Olet varmasti jo kuullut muovilautoista (pyörteistä)valtamerissä, joita on ilmeisesti viimeisimmän tiedon mukaan kahdeksan (puhutaan nyt siis isoista lautoista, vaikka pieniä on enemmänkin). Isoin lautta sijaitsee Tyynellä valtamerellä ja on noin kuuden Suomen maan kokoinen hirvitys. Ehkä olet jo nähnyt videopätkiä, joissa sulkeltaja sukeltaa ennen niin kauniissa meressä Balin lähistöllä, ja nyt näkee ympärillään pelkkää muovia. Ehkä olet nähnyt kuvia lomarannoista, jonne nyt on ajautunut valtava määrä muovia ja roskaa. Rannalle ei voi enäämennä makoilemaan ja nauttimaan auringosta tai päästää lapsia veteen uimaan. Ehkä olet nähnyt myös ikäviä kuvia kaloista tai muista nisäkkäistä, jotka ovat ajautuneet rantaan kuolleina syötyään muovia. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Nämä asiat tuntuvat ehkä kaukaisilta mutta konkreettisesti jos avaat silmäsi niin huomaat muoviroskien kasvun myös ympärilläsi ja ympäristössäsi myös täällä “puhtaassa” Suomessa. Jos vaan avaat silmäsi.

Miksi tästä kaikesta puhutaan vasta nyt niin johtuu siitä, että vaikka ongelma on huomattu ja tunnistettu jo aikoja sitten niin nyt vasta ollaan huomattu, että tämä ongelma on jopa kasvihuoneilmiötäkin vaarallisempi. Kaikkia ekologisia vaikutuksia ei edes vielä tunneta. Se vaikuttaa mm. kalastukseen, merenkulkuun ja turismiin. Merilintuja ja nisäkkäitä kuolee miljoonittain. Ja tällä hetkellä tutkitaan sen toksista vaikutusta ihmisiin mikromuovin ajautuessa mm. ravintoketjuihin.

Joku ehkä nyt miettii ja kysyy, että “eikös ne roskat voisi nyt sitten kerätä sieltä merestä pois?” Hmm..ihan hyvä idea ja jostainhan on lähdettävä liikkeelle (ja näin aiotaankin tehdäkin Tyynellämerellä) MUTTA auringon säteily ja meren suolapitoisuus yhdessä hajottavat tätä vaarallista muovia, jolloin siitä tulee mikrohiukkasta. Valitettavasti näitä pieniä hiukkasia ei pystytä keräämään. Ja jos totta puhutaan, onko muovien siivoaminen ennaltaehkäisyä? EI OLE! Se on kehno yritys siivota rikospaikka. Rikospaikasta puheenollen ainahan täytyy löytyä syyllinen ja syyttäviä sormia onkin nostettu Kiinaa, Indonesiaa, Filippiinejä, Vietnamia ja Thaimaata kohtaan. On selvitetty, että Aasian kahdeksan jokea ja kaksi jokea Afrikassa (Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Niili, Ganges, Helmijoki, Amur, Niger ja Mekong) tuovat meriveteen eniten muovijätettä. Niiden varsilla asuukin satoja miljoonia ihmisiä, mutta jätteiden kerääminen tai kierrätys näissä maissa on olematonta. Tietääkseni asumme samalla planeetalla kaikki ja jotta tästä ongelmasta päästäisiin meidän, joilla on kierrätykseen mahdollisuus, tulee auttaa ja näyttää esimerkkiä edeltä.

Huomaatte ehkä, että osaa näistä maista yhdistää TURISMI. Tätä osuutta ei saa vähätellä eli länsimaalaiset saastuttavat uskomattoman paljon matkailulla. No, ehkä nyt mietit mielessäsi, että “en minä roskannut luontoa siellä käydessäni tai en tiputtanut mereen snorklatessani mitään.” Et varmasti, eikä varmasti juuri kukaan näin toimikaan. Muovijäte, joka on turismilla aiheutettua on siellä lomamatkalla ja täällä koto Suomessa samalla tavalla aiheutettua. Me ostamme kaupasta elintarvikkeita, jotka ovat kääritty muovipakkauksiin ja me käärimme ne muovipakkauksetvielä muovipusseihin. Sitten kun olemme aterioineet heitämme tyhjät muovitavarat roskiin/sekajätteeseen. Ero matkakohteen ja Suomen välillä on se, että Suomessa me voimme kierrättää muovin mutta harvoin lomamatkakohteissamme. Siellä muovit heitetään vaatimattomiin kaatopaikkoin, joissa ei kierrätystä juurikaan tunneta. Tämä johtuu siitä, että infrastruktuuri ei ole vielä niin pitkällä. Suomessakin päätyy muoviroskaa luontoon paljon. Jopa 56% Itämeren meriroskasta on muovia.

Maailman meriin siis joutuu muovijätettä yli 500 tonnia tunnissa. Joka vastaa sitä, että joka minuutti yksi kuormalavallinen muovia dumpataan mereen.

– Nyt on herätyksen ja toimien aika! Tämä oli herätys myös minulle. Kiitos Mari, kun ravistelit ja herätit mielenkiinnon!

Ystäväni Mari Granström on koulutukseltaan kemian tohtori ja tehnyt kansainvälisen uran biokemikaalien, biomateriaalien ja kiertotalouden parissa. Hän pelastaa maailmaa sekä työssään että vapaa-ajallaan.

Mari voitti juuri KREAVA-innovaatiokilpailun ideoimallaan Muovipussiton Kerava hankkeella! Kerava tulee nähtävästi olemaan ensimmäinen muovipussiton kaupunki Euroopassa. Ja ympäristöjärjestö WWF on lupautunut tukemaan hanketta.

-Tätä täytyy juhlia. Jihaa! Pyysin Marin kahvistelemaan kanssani ja halusin haastatella häntä blogikirjoitustani varten. Mari kertoi, että maailmanlaajuisesti muovipussit tuottavat 3,5 miljoonaa tonnia jätettä. Tälle Mari halusi tehdä jotain ja hän uskoi, että hanke saa tuulta alleen. “On lähdettävä “ruohonjuuritasolta” tekemään muutoksia ja tähän pilotti hankkeeseen lähti Kerava riemuiten mukaan.”

Juttelimme voitosta ja hankkeesta ja päätin, että tämä jos mikä on mahtava, kuuma-aihe kirjoittaa blogikirjoitus ja aloittaa itsekin “puhdistautuminen”. En osta enää kaupasta muovipusseja ja alan kierrättämään muovia, unohtamatta tietenkään muita kierrätyksiä. Keskusteltuani Marin kanssa huomasimme ihmisillä (myös minulla) olleen mitä ihmeellisimpiä harhaluuloja muovipusseihin ja kierrätykseen liittyen. Halusin listata pari yleisempää harhaluuloa.

Harhaluulo nro 1. Sekajäte pitää laittaa muovipussiin!

VÄÄRIN! Muovipussi on muovijätettä, joka tulisi kierrättää. “Pussi” johon laitat sekajätteen voi olla paperipussi tai biopussi! Mikä tahansa muu kuin muovista tehty pussi.

Harhaluulo nro 2. Muovienkeräyspisteisiin ei saa heittää kuin kovaa muovia.

VÄÄRIN! Muovi kuin muovi, pienet, isot, kovat, pehmeät jne. MUTTA PUHTAAT muovit voi viedä muovin kierrätyspisteeseen. PAITSI PVC-muovin TAI MUOVITUOTTEEN (esim. lelut, pakasterasiat.) Voit myös laittaa muovit muovipussiin ja viedä ne kierrätyspisteeseen.

PVC-muovin merkki

Haluaisin nyt haastaa mukaan SINUT! Kyllä! JUURI SINUT! Älä osta muovipusseja, älä käytä muovipusseja roskapusseina, äläkä punnitse hedelmiä muovipusseihin. Ja jos voit vielä hieman enemmän tehdä muovi-ongelman eteen niin ala kierrättämään muovia. Se on oikeasti tosi helppoa. Kts. alla oleva linkki kierrätyspisteistä.

https://www.kierratys.info

P.S. Voit oikeasti säästää sievoisen summan rahaa kierrättämällä. Tajusin sen nyt vasta itsekin kun huomasin, kuinka valtavasti sekajätteen joukossa oli muovijätettä. Nyt kun kerään muovin ja vien sen sille tarkoitettuun kierrätyspisteeseen niin sekajätteen määrä vähenee radikaalisti. Ja luonto kiittää ja tiedätkö mitä, minulla on hyvä olla. Olen tehnyt nyt jotain luontomme ja planeettamme hyväksi.

 

 

-Mari on ihan mieletön tyyppi, olen NIIN ylpeä ystävästäni. Hänellä on hersyvä nauru (jaksaa nauraa myös mun vitseille) ja hän on upea periaatteen nainen. Hän jaksaa taistella ja kaivaa esiin mahdollisuuksien siemeniä. Hän on työllään saanut mukaan neuvotteluihin isot kauppaketjut. Kerava tulee tekemään historiaa. Koko Suomi voisi ottaa nyt mallia ja haasteen vastaan.

« Edellinen:
Seuraava »